Bydlíme u našich kočiček

Proč kotě s PP

Kotě s PP rozhodně nemá význam, že si kupujete nějaké kotě „von“ nebo přešlechtěné a jiné nepravdivé významy, které se tradují mezi lidmi, kteří ani neznají pravý význam…..

Pokud chcete ušlechtilou kočku, u nás tedy Birmu posvátnou, tak radím opravdu jen s Průkazem Původu. Vysvětlím vám proč….

  1. Kotě bez PP ve své podstatě nenáleží k žádnému plemeni, i když je za něj vydáváno. Jeho rodiče jsou v takovém případě bez genetického testu neprokazatelní (i když vám bude prodávající ukazovat údajné rodiče kotěte, nemusí to být vůbec pravda), a tak nikdy nevíte, co vám vlastně z takového koťátka vyroste, protože nevíte, jestli předkové kotěte nebyli kříženci nebo příslušníci úplně jiného plemene. Pokud tedy chcete určité plemeno, zárukou je vám právě průkaz původu koťátka.
  2. Některá koťata bez PP jsou potomky koček s PP. To je další úskalí. Proč? často jde o kočky prodané na mazlíka s tím, že na nich dál potomci chováno nebude, většinou z důvodu exteriérových nebo dokonce zdravotních vad. Jejich potomci pak většinou tyto vady nesou dál. Člověk, který taková koťata odchová, nebývá členem žádné chovatelské organizace, takže „nemusí “ dodržovat žádný chovatelský řád, který předepisuje, kolik vrhů může kočka mít v určité době, aby nebyla zatěžována častými porody. Pokud tedy taková kočka rodí častěji, než by rodila u organizovaného chovatele, podepisuje se to i na zdraví koťat, bývají slabší a v horší kondici.
  3. Koťata bez PP bývají často prodávána dříve, než by měla být (doporučený věk odběru koťat od matky je alespoň 10 týdnů, ve většině organizací to bývá 12-13 týdnů, ale pokud chovatel dá koťátka do nových domovů až během 14-16 týdne, nedivte se, není to rozhodně na škodu. Zejména, pokud kotě odchází už kastrované, odchází od chovatele později), často neočkovaná a neodčervená. Organizovanému chovateli to vše nařizuje chovatelský řád. Chovy bez PP nebývají většinou testované ani na základní infekční choroby, natož na různá genetická onemocnění, a často se stává, že u nových majitelů díky stresu z přestěhování u koťat choroba naplno propukne. Jde zejména o kočičí leukózu, infekční peritonitidu a „kočičí AIDS“. Tyto nemoci jsou neléčitelné, kotě na ně zemře!!!! Často vás tak kotě bez PP vyjde i dráž díky následné veterinární péči, než kotě koupené s PP. PP sice není zárukou zdraví kotěte, seriózní chovatel má ale své chovy testované a tím se snižuje riziko onemocnění kotěte vážnou chorobou.
  4. Kotě s PP lze pořídit za stejnou částku jako kotě bez PP, ovšem plně očkované a odčervené. Jde tzv kotě „na mazlíka“, v každé stanici se taková koťata rodí. Jsou to taková koťátka, kterým se objeví nějaké „vady na kráse“ a nehodí se tedy pro chov (pravidla výběru bývají poměrně přísná), nicméně povahově jsou stejná jako jejich výstavní sourozenci a roli milého společníka plní úžasně. S koťátkem s PP nemusíte chodit na výstavy, to je také častý omyl začátečníků. PP neznamená, že je kotě extrémně drahé, vždy lze najít stanici, která nabízí koťátka finančně dostupná, pokud nejde o zvlášť vzácné plemeno.
  5. Pokud dojde k nějakému problému s koťátkem, bývá jednodušší ho řešit s organizovaným chovatelem. Seriózní chovatel předává spolu s koťátkem kupní smlouvu, kde se zavazuje k řešení problémů (zejména zdravotních), pokud nějaké nastanou. Pokud organizovaný chovatel není ochoten problém řešit, a zjevně je vina na jeho straně, lze na něj podat stížnost na té základní organizaci, do které patří, nebo chovatelskou komisi dané organizace. Na neorganizovaného chovatele není možné kde si stěžovat, a obecně řešení takových problémů bývá mnohem složitější, není-li nemožné (zejména, prodává-li koťata bez kupní smlouvy, což právě většinou bývá.

Obecně lze tedy říci, že pořízení kočičky s PP je mnohem jistějším krokem. Nezapomínejte, že kočka se při dobré péči dožije i 15 – 20 let.

Pokud si chcete pořídit kočičku a netoužíte po žádném konkrétním plemeni, ujměte se, prosím, nějaké, která hledá nový domov. Útulky jsou takových kočiček plné a i tyto kočičky se dokáží své rodině odvděčit velkou přítulností a láskou.

 
error: © Stars La Perla