Bydlíme u našich kočiček

Všeobecný standard FIFe

FIFe (Fédération Internationale Féline – www.fifeweb.org) je největší evropská organizace sdružující chovatele koček a jedna z největších organizací chovatelů koček na světě, která vznikla ve Francii v roce 1949. V České republice je „zástupcem FIFe“ Český svaz chovatelů ČSCH a jeho divize Svaz chovatelů koček FIFe patří v Čechách k nejoblíbenější organizaci. Pod záštitou organizace se každoročně uskuteční kolem 700 výstav ušlechtilých koček jednou do roka se pak koná Světová výstava (FIFe World Show), na které jsou pak prezentovány nejlepší kočky z celé organizace. Cílem FIFe je propagovat ušlechtilé kočky a zlepšovat životní podmínky koček obecně. Organizace stanovuje pravidla pro chov a pořádání výstav, která jsou téměř univerzálně uznávána a akceptována.

Standard Birmy. HLAVA. Lebka masivní, hlava nesmí být ani kulatý, ani špičatá. Má mít pěkně zaoblené lícní kosti, plné tváře. Zaoblená má být i zadní část, na kterou plynule navazuje nos. Měla by mít tvar otevřeného srdce.

Nos středně dlouhý, prohnutý nos bez stopu. Stop, který je typický například pro perské kočky, je považován za vadu. Délka nosu by měla odpovídat délce čela po přehyb.

Brada silná, trochu zaoblená, výrazná.

Oči mírně oválné, nesmí být ani příliš kulaté, ani příliš mandlové, měly by být tmavě modré. Tělo mírně protáhlé, kocouři musejí být mohutnější než samice.

Končetiny – krátké a pevné. Tlapky okrouhlé (kulaté)

Ponožky – jsou zvláštním znakem Posvátné Birmy. Jsou na předních i zadních končetinách. Tyto ponožky musí být úplně bílé a mělxy by končit na patě, nebo v místě, kde prsty navazují na záprstí, přes které by neměly přesahovat na zadních končetinách se mohou tolerovat ponožky trochu vyšší. Na zadní straně zadních končetin končí špičkou. Ideální šporničky končí obráceným „V“ a dosahují do 1/2 až 3/4 chodidla. Nižší nebo vyšší šporničky jsou přípustné, ale neměly by být přes patu. Je důležité, aby ponožky byly stejně vysoké, vykazovaly stejně bílou barvu buď na obou předních, nebo obou zadních, nejlépe na všech čtyřech končetinách

Ocas – středně dlouhý, vzpřímený, má působit mohutně, je pružný, bez zálomků, hustě osrstěný, rovnoměrně barevný. Dlouhý by měl být asi mezi lopatky

Srst. Co se týče struktury, má být dlouhá až polodlouhá, podle částí těla: na tvářích krátká a postupně na stranách delší, dlouhá na hřbetě a bocích a hedvábná. A co se týče barvy, vykazuje všechny charakteristiky koček, které mají zbarvené špičky srsti, ale všechny čtyři končetiny jsou bílé, to jsou právě ponožky. Odznaky jsou na tvářích, uších, ocase a genitáliích. Odznaky by měly být ve zřetelném kontrastu k barvě těla. Barva těla a břicha je velmi světle skořápková, hřbet je zlato béžový ve všech barevných varietách. Barva odznaků a barva těla jsou plně vyvinuty jen u dospělých koček

Plemeno birma je jedno z nejnáročnějších plemen, co se týče standartu. Pokud se kočka má zúčastnit mezinárodních výstav, nebo být zařazena do chovu, musí splňovat poměrně přísná kritéria, tzv. „standart plemene“ (viz výše). Není to ale nijak náročné plemeno, pokud si chcete birmičku pořídit domů na „mazla“, je to ideální.

 
error: © Stars La Perla